Plinski grelci v kampu

Dom in gradnja

plinski-grelciZagotovo ste najprej pomislili, zakaj bi bili plinski grelci potrebni na kampiranju? Res je, da je tovrstni način dopustovanja bolj razširjen poleti, vendar pa se marsikateri privrženec dopusta v kampu zanj odloči tudi jeseni ali pozimi, ko so temperature že hladnejše. Takrat so plinski grelci še kako smotrna izbira. Vedeti pa moramo, da ga je treba uporabljati v skladu z navodili. V primeru nepravilne uporabe je lahko tudi smrtno nevaren.

Plinski grelci naj bodo postavljeni v dobro prezračenem prostoru, to pa so v kampu po navadi predprostori oziroma baldahini. V notranjih prostorih ni primeren, saj za svoje delovanje uporablja zrak in s tem kisik. Nekateri imajo varovalo, ki plin zaprejo, če ogenj ugasne. Tako se potem ne sprošča v zrak strupeni ogljikov monoksid. Večina novejših plinskih grelcev se lahko pohvali tudi z nizko porabo plina in visoko zmogljivostjo.

Plinski grelci niso namenjeni za kuhanje (razen če ni drugače navedeno v navodilih). S tem bi lahko zdravje resno izpostavili nevarnosti.

Ko je prižgan, ga ne smemo pokrivati s pregrinjali ali drugimi predmeti, saj lahko to privede do nesreče ali celo požara. Prav tako je nevarnost za požar večja, če ga uporabljamo v vetrovnem vremenu. Plinski grelci niso namenjeni sušenju oblačil ali drugih predmetov, sploh pa ne vnetljivih. Do požara lahko pride tudi v tem primeru.

Plinski grelci naj bodo postavljeni na toplotno odporni, ravni in stabilni podlagi. Naj ne bodo preblizu vnetljivih materialov, kot so lesene ograje ali veje dreves. Če uporabljate grelec, v istem prostoru ni dovoljeno imeti hlapnih snovi v obliki bencina, lakov ali drugih vnetljivih kemikalij.

Grelec mora biti vedno pod nadzorom, tako med samo uporabo kot tudi po izklopu – dokler se ne ohladi.

S tem, da upoštevate vsa ta navodila in napotke za montažo, se izognete materialni škodi in telesnim poškodbam. Naj bo vaš dopust prijeten!