Obnovljene kartuše

Obnovljene kartuše dosegajo zelo visoko stopnjo kakovosti

tonerji-kartuse-crnilaObnovljene kartuše so bili v preteklosti povezani s kar precej predsodki glede njihove zmogljivosti in kvalitete, ki se jih še vedno niso povsem otresli. Tako mnogi uporabniki laserskih tiskalnikov prisegajo le na originalne kartuše, vendar lahko po drugi strani najdemo tudi vse številčnejše privržence nadomestnih kartuš, ki menijo, da so ti povsem enakovredni originalom, kar zadeva njihovo kvaliteto.
birostore.com/tonerji

Kaj so obnovljene kartuše in kaj so njihove glavne prednosti?

Bistvena razlika med originalnimi in nadomestnimi kartušami, ki so pogosto imenovani tudi neoriginalni ali kompatibilni, je ta, da gre v prvem primeru za proizvode uveljavljenih proizvajalcev, ki so izdelali tudi samo napravo za tiskanje, v drugem pa za generične kartuše, ki pa so primerni za uporabo v tiskalnikih priznanih blagovnih znamk. Najpomembnejša prednost, ki jo ponujajo nadomestni tonerji, je seveda njihova cena, ki je občutno nižja kot pri originalih. Tako lahko na dolgi rok prihranite kar precej denarja, še posebej tisti, ki tiskate zelo pogosto. Nadomestni tonerji v povprečju opravijo nekaj manj natisov kot originalni (to sicer ne drži v vseh primerih), a zaradi velike razlike v ceni je prihranek še vedno precejšen. Kot alternativa nadomestnim tonerjem se pojavljajo tudi t. i. obnovljeni tonerji; v tem primeru gre za prazne originalne tonerje, ki jih nekatera podjetja odkupujejo in ponovno napolnijo s prahom. Zamenja se torej le prah, druge komponente pa načeloma niso obnovljene, zato tonerji, ki so bili ponovno napolnjeni na ta način, običajno dosegajo slabšo kvaliteto v primerjavi s kompatibilnimi, pri čemer pa seveda prav tako obstajajo izjeme.

Kvaliteta tiska pri nadomestnih kartušah

Pri neoriginalnih kartušah (je) obstaja(la) večja nevarnost, da bi prišlo do poškodbe tiskalnika, z vse večjo prisotnostjo laserskih tiskalnikov, posledično pa tudi z zamenjavo klasičnih kartuš s tonerjih, pa se je tveganje za tovrstne nezgode drastično zmanjšalo. Poleg tega pa so bili tudi nadomestni kartuše  v preteklosti precej bolj tvegana izbira v primerjavi z današnjimi časi; njihova kakovost se je namreč opazno izboljšala. V mnogih primerih so povsem primerljivi z originalne kartuše tudi pri sami kvaliteti tiska. Tako ne prihaja več do razmazanih črk, zamegljenih slik, na katerih barve niso takšne, kot bi morale biti, in drugih nevšečnosti, povezanih s slabo kvaliteto. O vse večji kakovosti nadomestnih kartuše precej jasno govori tudi dejstvo, da vam večina ponudnikov dandanes tudi za to vrsto kartuš ponuja garancijo. Tveganje kupcev je tako resnično minimalno.

Kartuše naj bodo izbrane z upoštevanjem vaših navad pri tiskanju

Za konec moramo poudariti, da je pri nakupu tonerja zelo pomembno, da upoštevate svoje specifične navade pri tiskanju. Bistveni kriteriji pri izbiranju ustreznega kartuše so predvsem to, kako pogosto tiskate, za kaj potrebujete tiske (zasebna uporaba ali javno razpečevanje), ali običajno tiskate le črno-belo ali pa morda večkrat potrebujete tudi barvne natise, kako pogosto tiskate fotografije in kako pomembna je za vas kvaliteta natisa. Ko si boste odgovorili na ta vprašanja, bo lažje izbrati tudi pravi kartuše, za pomoč pa lahko zaprosite tudi izbranega ponudnika. Seveda pa si je omenjena vprašanja pametno zastaviti že pri samem nakupu tiskalne naprave.