Je led razsvetljava primerna za branje?

Led svetila in njene posebnosti
Sodobne domove vse pogosteje opremljamo z led lučmi, saj te zagotavljajo prihranek pri porabi elektrike. Led svetila se tako kot pri vsakem drugem viru razlikuje glede na svojo temperaturo, izraženo v Kelvinih. Tako lahko led razsvetljava deluje mehko rumenkasto, nevtralno belo ali nekoliko modrikasto. Prav ta svetloba, ki jo dojemamo kot modro, je najbolj podobna dnevni svetlobi in tudi najbolj primerna za branje.
Nam lahko primerno svetlobo zagotovijo tudi stare žarnice? Vsekakor, vendar je tu še ena pomembna razlika. Led razsvetljava lahko izvira iz povsem majhnih luči, namenjenih prav branju, saj so diode, ki oddajajo svetlobo povsem drobne. Za branje se torej lahko uporablja majhna bralna lučka, ki si jo pripnemo kar na knjigo ali očala za branje.

Gotovo so tudi vas v mladosti opozarjali, da branje ob slabi svetlobi škoduje očem in se bo zaradi njega vaš vid poslabšal. To velja za enega od “urbanih mitov”, ki ga poznamo vsi, vendar v resnici ne drži. Branje ob slabi svetlobi zahteva od oči precej prilagoditve, prav tako je naporno za možgane, vendar pa na vid dejansko ne vpliva.
Zakaj je torej nujno, da beremo ob primerni svetlobi? Oči se bodo potrudile in dolgoročno ne bodo prizadete, nas pa lahko doletijo druge neprijetnosti – na primer hud glavobol.
Ko berete, torej poskrbite za dobro osvetlitev papirja s črkami. Največkrat se zadnja leta uporablja led razsvetljava, ki je za olajšanje dolgotrajnega nočnega branja naravnost odlična.