Led razsvetljava na prostem

Dom in gradnja

Led razsvetljava se lahko učinkovito uporablja ne le v notranjosti prostorov, temveč tudi zunaj. Led tehnologija je namreč izjemno odporna na zunanje dejavnike in led svetila prenašajo tako visoke kot izjemno nizke temperature. To pomeni, da so primerna za zunanjo varnostno osvetlitev, na primer industrijskih in poslovnih, pa tudi bivalnih objektov. Poleg tega, da z njimi odganjamo nepridiprave ter si zagotovimo varen dostop do objekta, pa se lahko odločimo tudi za “okrasno” razsvetlitev zunanjosti. Vrt in terasa lahko zasijeta, ne da bi si s tem nakopali visoke stroške – led razsvetljava je namreč izjemno varčna.
Vrt, ki ga dopolnjuje led razsvetljava
Še nekaj let nazaj se je marsikdo odrekel lepi osvetlitvi vrta in terase, ker bi to pomenilo velike stroške. Če je želel svetlobo zunaj, je bila ta večinoma omejena na področje vrtne mize, drugod pa se je poskrbelo za minimum s skromnimi solarnimi svetilkami. Sodobni vrtovi in terase pa imajo pogosto dobro načrtovane inštalacije za led svetila, kjer nam glede stroškov ni potrebno skrbeti.
Kaj vse velja osvetliti na vrtu?
Pravzaprav vse tisto, kar nam je lepo in kar želimo poudariti. Pogosto se led razsvetljava uporablja za osvetlitev področja bazena, kjer zvečer ne želimo močnih luči, ki bi privabljale mrčes. Led razsvetljava namreč ni zgolj varčna, temveč je znana tudi po tem, da insektov ne rpivablja tako kot klasične luči.
Led razsvetljava pogosto osvetljuje tudi fontane, kjer se pogosto uporablja barvna led razsvetljava. Brizganje in žuborenje vode je namreč še veliko bolj čarobno, če je voda osvetljena s takšno ali drugačno barvo.
Pogosto se osvetljuje tudi druge vodne elemente, na primer ribnike ter tako imenovane ptičje kopeli.
Pri vrtni mizi je običajno poskrbljeno za vse vrsti svetlobe. Prva je funkcionalna, da si lahko na vrtu privoščimo večerjo, druga je bolj ambientalna oziroma namenjena druženju in zato manj močna. Osvetljeni pa morajo biti tudi drugi deli vrta, namenjeni druženju. Led razsvetljava v obliki stoječih luči naj se namesti v bližino ležalnikov oziroma stolov z blazinami, kjer bomo zvečer posedali. Če imate na vrtu klopi, pa se lahko odločite za zunanje led trakove, ki se namestijo kar pod samo klop –  so skriti oziroma oddajajo nežen soj izpod klopi.
Osvetliti je treba tudi vrtne poti, ki vodijo iz enega kotička vrta v drugega, pri čemer se lahko uporablja stoječe luči, prav tako pa je lahko led razsvetljava tudi talna. Povsem dovolj je, če se namestijo povsem skromna svetila, ki zgolj rahlo označujejo pot. Posebna pozornost se mora seveda nameniti stopnicam, da na njih zaradi slabe svetlobe ne bi prihajalo do padcev.
Pravi ljubitelji vrtov imajo v njih zasajeno čudovito cvetje, grmovnice in drevesa. Tudi osvetlitev kakšne gredice ali posebnega cvetja je lahko prav prikupna, še bolj pa pride do izraza osvetlitev večjih listavcev, katerih lističi šumijo v večerni sapici.
Na kaj je potrebno biti pozoren?
Instalacije je potrebno dobro načrtovati, da so povsem varne – tudi v dežju in vetru. Prav tako je pomembno, da se izbere led razsvetljava, ki je namenjena prav zunanji uporabi. Seveda je pravilo, da vedno kupite kakovostne izdelke, ki so v skladu z evropskimi standardi, ne pa cenenih izdelkov, ki se lahko izkažejo za nevarne.