Ali so tonerji nevarni?

Če so oblačila ali katerikoli del telesa kontaminiran s tonerjem, je treba površino sprati s hladno vodo. Če ga speremo s toplo vodo, tonerja ne bo več mogoče odstraniti iz oblačil. Saj se toner le pri določeni temperaturi kombinira s tekočino. Polnjenje kartuš s tonerji se izvaja na naslednje načine:

Ponovno polnjenje in ponovna uporaba s strani končnega uporabnika. Običajno se to naredi z uporabo samopopravnega kompleta laserskega tonerja, ki vsebuje prašek za toner, čip za ponastavitev in navodila za ponovno polnjenje. Obstajajo različni tipi tonerja in izdelki za ponovno polnjenje do-it-yourself so na voljo prek spletnih trgovin ali specializiranih prodajaln.

Polnjenje in nadaljnja prodaja s strani prvotnega proizvajalca. Običajno je, da se kartuše za toner prodajajo z vračilnimi nalepkami, tako da jih lahko prvotni proizvajalec reciklira ter ponovno uporabi.

Ponovno polnjenje tonerjev in nadaljnja prodaja s strani tretje osebe.

Več neodvisnih podjetij, ki prodajajo obnovljive kartuše, ponovno uporabijo in ponovno polnijo originalne vložke. Te družbe kupujejo kartuše prek podjetij za recikliranje ali pa so vzpostavile nek program za zbiranje kartuš. To je popolnoma zakonito, dokler se slike in blagovne znamke prvotnega proizvajalca odstranijo. Prav tako ne vpliva na garancijo tiskalnika.

Ponovna polnitev kot storitev za potrošnike.

Nekaj neodvisnih podjetij ponuja storitve za polnjenje kartuš. Potrošniki lahko tja prinesejo svoje prazne vložke, kjer jih napolnijo.

Ponovna izdelava tonerja.

Obnovitev tonerja je podobna ponovnemu polnjenju, z izjemo, da se ne le napolni toner, temveč se tudi deli, ki so predmet obrabe, zamenjajo ali obnovijo. Prenovljene kartuše za toner lahko kupite pri različnih prodajalcih; kot so spletne trgovine, dobavitelji pisarniškega materiala itd.

Razlike v kakovosti

Izkušeni pisarniški dobavitelji poročajo, da so na voljo reciklirani vložki različnih kakovosti. Večja verjetnost, da bodo ponovno polnjene kartuše s tonerjem prej nedelujoče od kartuš, ki so bile prenovljene. Različni deli v kartuši se poslabšajo, ko je vložek nekaj časa uporabljen. Samo polnjenje tonerja lahko primerjate s polnjenjem avtomobila, ne da bi kdaj zamenjali olje. Napolnjene kartuše lahko še vedno dobro delujejo, vendar na pol poti skozi življenjsko dobo se možnost napak hitro dvigne. Sprva se kot nepravilnost opazijo v vzdolžni smeri vidne črte z nekoliko tanjšimi črkami.
Obstajajo tudi kakovostne razlike med predelanimi kartušami. Obstajajo proizvajalci, ki vrtajo odprtine v kartušo, jo ponovno napolnijo in nadomestili dele. Odprte kartuše se nato ponovno pritrdijo s sponami. Pri teh vložkih je tveganje, da ne tesnijo tako dobro. Tako se lahko sprosti prah s škodljivimi učinki za ljudi in za hitrejšo okvaro tiskalnika. Ta način preoblikovanja poteka predvsem v tretjerazrednih državah.

Drugi proizvajalci odpirajo kartuše z laserjem, nato so ponovno zapečatene. Na ta način je vložek popolnoma neprepusten.

Kartuš ni mogoče ponovno polniti v nedoločen čas zaradi prisotnosti komponent, ki se izrabijo. Podjetja, ki po polnjenju kartuš običajno testirajo vsako kartušo, preden jo pošljejo nazaj ali v prodajo. Čeprav obstaja več ponudnikov praznih kartuš za brizgalne tiskalnike, je težje najti nove, prazne in orginalne laserske vložke. Drug oteževalni dejavnik je, da nekateri modeli laserskih tiskalnikov in brizgalnih tiskalnikov komunicira z računalniškim čipom, ki javi, ko je kartuša prazna, neodvisno od dejanskega stanja tonerja v kartuši.