Glivična obolenja na nogah

Glivice na nogah

gliviceNožne glive oziroma glivice na nogah ali na rokah so zelo obstojne in jih je težko zdraviti. Okužba se ponavadi začne kot bela ali rumena pika na kraju nohta ali pod konico nohta. Kot glive se širijo globlje v noht, lahko povzročijo zgoščevanje, razbarvanje in pokanje nohtov – estetsko neprivlačno in potencialno boleče težave. Nohti postanejo temnejši, dolgočasni in zelo krhki ali s prekinitvami  in imajo neprijeten vonj. Če opazite majhen bel ali rumen madež pod nohti, je lahko znak začetka okužbe in morate obiskati zdravnika nemudoma.

Kako se ozdraviti nohtov z glivčnimi okužbami na rokah ali nogah?
Nožne glivice je težko zdraviti in ponavljajoče se okužbe so pogoste.
Za zdravljenje glivic nohtov, lahko zdravnik predpiše protiglivično kremno, protiglivičen lak, ali druga zdravila. Kadar pa je okužba nohtov težka in boleča, vam zdravnik lahko svetuje odstranitev nohta. Tudi različne metode naravnih zdravljenj so zelo učinkovite.

Priporočamo proti glivicam na nogah:

Olje
Olje ima antiseptične in protiglivične lastnosti in je eden od najbolj učinkovitih naravnih zdravilcev   za glivice na nohtih rok in nog. To olje se uporablja tudi za druge okužbe kože.

Pred nanosom olja, ga lahko razredčite z enako količino oljčnega olja in olja timijana. To zdravilo daje odlične rezultate, zlasti na začetku okužbe.
Olje sivke
Olje sivke ima številne hlapljive spojine in antiseptične lastnosti, ki se borijo z okužbo in preprečujejo draženje kože. Zmešajte enake količine olja sivke in čajevca in malo pogrejte. Uporablja se za področja prizadetih nohtov dva do trikrat na dan, najbolje pred spanjem.Uporaba deblih volnenih nogavic za povečanje učinkovitosti tega zdravila.
Origano
Origano ima antiseptično, protibakterijsko, aniparazitno, protivirusno in protiglivično delovanje. Ta je eden od najbolj učinkovitih proti glivičnih okužbah , in se uporablja tako, da pomijšate dve kapljici divjega origana olja z eno žlico čistega oljčnega olja. To je treba uporabiti na nohtih enkrat na dan za tri tedne.
Soda
Zmešajte pol skodelice sode bikarbone, štiri skodelice tople vode, četrt skodelice peroksida in pol skodelice soli. Dobro premešamo in dodamo četrt skodelice belega kisa.

Nohte prvo potopimo v kis za nekaj minut, nato pa uporabite mešanico.
Ponovite postopek vsakih deset ur v štirih tednih. Če je zaporedje pravilno, bodo nožne glivice na rokah in na (nohti) nogah kmalu izginile.
Beli kis
Beli kis je eden izmed najboljših sestavin, ki se lahko uporabljajo za zdravljenje glivičnih nohtov. Zmešamo kis s toplo vodo v razmerju 1: 2 v korist vode, namakati je treba prizadeti prst za 10 do 15 minut na dan.

V primeru draženja kože, dodamo več vode v raztopino in ponovimo vsak drugi dan.
Pomembno je, da je prizadeta površina suha po pranju, sicer se gliva lahko razširi.

Česen
Česen vsebuje alicin, ki ima anti-glivične lastnosti, ki lahko pomagajo pri glivicah na vaših nohtih. Zmešamo česnovo olje z enako količino kisa. Nanesemo mešanico na noht in pokrijemo z elastičnim povojem. Ta zmes lahko upočasni aktivnost glivic v nekaj urah.

Če nimate na voljo česnovega olja, lga lahko sami pripravite z dva strokoma česna, ki jih zdrobimo in dodamo dve žlici olivnega olja. To zmes pustimo stati za 24 ur pred uporabo.