Azijska tradicija maturantskih plesov

Zdravje in Lepota

maturantskaoblekaV Afganistanu so učenci tisti, ki organizirajo ples in ki si naredijo ali kupijo svojo maturantsko obleko. Pri njih se ta ples predvsem dogaja na koncu 16 razreda, ko že končajo univerzo. Ta dan ni tako poseben samo za njih ampak je prav tako poseben tudi za vse učitelje in osebje (več info na www.sanja.si) . Maturantske obleke so zelo okrašene in dovršene ter pisane.  Njihov maturantski ples nas zelo spominja na poroko prav tako so tudi maturantske obleke zelo podobne poročnim. Fantje in dekleta nosijo v prvem delu večera formalne oblek in v drugem delu večera nekaj bolj sproščenega. Študenti vse organizirajo in porazdelijo stroške za hrano in za pijačo med vse povabljene kar pa ne znaša več kot 20 evrov.

V Hong Kongu je maturantski ples zelo podoben tistim na zahodu. Prav tako so tudi maturantske obleke iste kot naše. Večinoma se le ta dogaja v času božiča. Še vedno je veliko šol, ki so ločene po spolih zato se po večini šole odločijo za sodelovanje in tako omogočijo študentom lažje življenje. Ker stiki pri njih niso tako kot pri nas. Zelo popularno je tudi, da tega plesa ne praznuje samo en razred ampak celotna šola.

V Indiji in v Nepalu se maturantski ples enači z poslovitveno zabavo. Veliko učiteljev želi svojim učencem najboljše zato jim priredijo zabavo v to čast. Maturantske obleke so popolnoma drugačne od naših. Veliko je zlata in pisanih barv. Drugačen pa je tudi material in stil maturantske obleke. Maturantje dobijo tudi darila, ki so skromna ampak simbolična.

V Izraelu se za maturantski ples priredi skromna ceremonija, ki ji sledi ples. Seveda je na izraeli moč čutiti vpliv Ameriške kulture. Vse kar imajo na zabavi je podobno ameriškim sanjam od avtov do maturantskih oblek do kralja in kraljice.

V Libanonu in Singapurju so plesi predvsem uprizorjeni v prestižnih lokacijah z določeno kodo oblačenja in v poznih večernih urah.

V Maleziji so maturantski plesi nova uspešnica.  Dogajajo se v večjih mestih, ki jih organizirajo študenti in učitelji nimajo prstov vmes.

V Pakistanu je maturantski ples enak kot v Ameriki, torej kot poslovitvena zabava, ki se dogaja ob zaključku srednje šole. Seveda pa so lovorike drugačne. Punce niso kraljice ampak so Lady in moški so gentelmeni. Seveda se pa maturantske obleke nekoliko razlikujejo zaradi religije, ki zapoveduje zakritost žensk.

Na Filipinih se dogajajo plesi na koncu ali v sredini srednje šolskih let. Šola ločuje tiste, ki so mlajši in imajo ples in tiste, ki so starejši in imajo ples. Seveda imajo tudi oni izbora za kralja in kraljico plesa.

V Vietnamu imajo plese kar v restavraciji zraven dobre hrane. Seveda pa so pomembne tudi čajanke, ki se dogajajo kar v razredu. V vaseh ga ne praznujejo. Nekateri ne nosijo svečanih oblek ampak kar šolske uniforme.