Posledice nastanka parodontoze

Zdravje in Lepota

Kakšne so posledice parodontoze kot bolezni?

Paradentoza je glavni vzrok za izgubo zob.

Če se ne zaustavi napredovanje periodontalnega vnetja, se podporne strukture zob, vključno z okoliškimi kostmi, uničijo. Zobje se na koncu sprostijo, izgubijo ali zahtevajo ekstrakcijo. Druge težave, ki jih imajo bolniki, lahko vključujejo boleče abscese, odnašanje zob, ki lahko motijo ​​prehranjevanje, in grde podaljšanje zob z izpostavljenostjo koreninam, kar je posledica recesije dlesni. Zdaj se razume, da lahko paradentoza vpliva na splošno zdravje; na primer, predstavlja povečano tveganje za zaplete med nosečnostjo (preeklampsija, prezgodnji porod in nizka porodna teža) in tudi večje tveganje za bolezni srca in sladkorno bolezen.

Kateri so dejavniki tveganja za parodontozo?

Obstajajo številni dejavniki, ki povečujejo vaše možnosti za razvoj paradentoze in povečujejo verjetnost za napredovanje. Znani dejavniki tveganja vključujejo stres, nekatere sistemske bolezni, kot je diabetes, in – kar je najpomembnejše – kajenje.

Resultado de imagem para dental paradentosis

Kajenje in paradontoza

  • Kadilci imajo bistveno večjo verjetnost za razvoj paradentoze kot nekadilci.
  • Periodontalno zdravljenje (kot so gume / kostni presadki in vsadki) je manj uspešno pri kadilcih kot nekadilci zaradi slabšega zdravljenja.
  • Paradentoza napreduje veliko hitreje, pri hitrejši izgubi zob pri kadilcih.
  • Od primerov paradentoze, ki se ne odzove na zdravljenje, je približno 90% kadilcev.

Kako se zdravi parodontoza?

S skrbno presojo in zdravljenjem je običajno mogoče popolnoma ustaviti napredovanje paradentoze. Ključ do uspeha je odstraniti bakterijsko plaketo, ki sproži bolezenski proces, in vzpostaviti slabo ustno higieno.

Navodila in nasveti za ustno higieno

Cilj faze zdravljenja ustne higiene je zmanjšati število bakterij v ustih in tako zmanjšati stopnjo vnetja. Vaš zobozdravnik bo najprej razložil vzroke za vašo paradentozo in natančno pojasnil, kako ohraniti zobe in dlesni. Dobili boste individualne nasvete o tem, kako najučinkoviteje uporabljati različne čistilne pripomočke; na primer najprimernejša tehnika ščetkanja zob in pravilna uporaba zobne nitke in medzobnih ščetk.

Profesionalno čiščenje

Vse mehke usedline bodo odstranjene iz dostopnih predelov zob in dlesni s fluorom. Odvisno od izboljšanja pri nadzoru plaka in zdravju dlesni, se lahko v naslednjih obiskih izvedejo nadaljnja navodila in čiščenje. Naslednji korak je, da vaš zdravnik odstrani vse bakterijske usedline in zobni kamen iz koreninskih površin in gingivalnih žepov.

Antibiotska terapija

V nekaterih primerih, z mikrobiološko oceno ali brez nje, se predpisujejo antibiotiki za zdravljenje aktivnih ali obstojnih okužb dlesni, ki se niso odzvale na ukrepe za ustno higieno.

Ponovna presoja

Po nekaj tednih bo vaš zobozdravnik ali parodontolog celovito ocenil vaše dlesni, da bi preveril napredek vašega zdravljenja. Za beleženje globine parodontalnih žepov in preverjanje krvavitve iz dlesni se uporablja poseben instrument, imenovan periodontalna sonda. Če so parodontni žepi še vedno prisotni, se lahko predlagajo nadaljnje možnosti zdravljenja, vključno s kirurško korektivno terapijo.

Korektivno (kirurško) zdravljenje

Včasih se izvede kirurški poseg, s katerim se očistijo bakterije zobnih oblog in usedline, ki so pod dlesni v parodontalnih žepih in na površini korena na furkacijah (kjer se korenine razhajajo). Ta območja so nedostopna za ščetke, zobne nitke in vnetje pa bo na teh mestih obstajalo, dokler jim bakterije dovolijo kolonizirati. Pod lokalno anestezijo se dlesni dvignejo in površine korenin očistijo pod neposrednim pogledom, da zagotovimo odstranitev vseh bakterij. Včasih je mogoče zdravljenje kostne izgube ob posebnem regenerativnem zdravljenju opraviti hkrati. Na koncu postopka se dlesni zašijejo nazaj na mesto okoli zob. Paradentoza bo tako iz vaših zob odstranjena popolno.

Več si oglejte in preberite na: www.zobozdravnik-mb.si