Pomen poročnega šopka

poročni-šopekPoroka je eden najpomembnejših trenutkov v našem življenju. Izbira popolne obleke je uresničitev sanj za mnoga dekleta saj o tem dnevu sanjajo že odkar so mala dekleta. K poroki sodi tudi izbira lokacije, popolnega nakita, tančice, torte, prav tako pa bodoča nevesta ne more teči po hodniku ne da bi imela eno pomembno točko, to je poročni šopek. Slednji je esencialni za nevesto a je njegov pomen danes premalo poznan.

Poročni šopek v starih časih:

Vključevanje cvetja v poročno slovesnost je bilo moč videti že v rimljanskih in grških časih Boginja Demetra, ki je vsakokrat uprizorjena s cvetjem predstavlja boginjo plodnosti in dobre žetve. V rimskih časih je poročni šopek simboliziral plodnost in srečo. V poročne šopke so vključevali zelišča, cvete pomarančevca, česen in druge rastline, ki so takrat krasile italijanska tla. Grki in rimljani so bili mnenja da sam vonj poročnega šopka vodi zle duhove proč od neveste in prinaša srečo in zvestobo v zakonu. Zelišča niso bila prisotna samo v poročnih šopkih. Rimljani so jih uporabljali tudi kot nakit za poročno nevesto. Speti lasje, ki so bili okrašeni z zelišči so bili po večini spleteni v venec. Grki in rimljani so uporabljali tudi oljčne vejice. Mladoporočenca sta na koncu slavja zaužila zelišča iz nevestine glave, ki naj bi bodočima sopotnikoma povečala spolno željo. Skozi čas se je pomen zelišč in poročnih šopkov spreminjal. V Viktorijanskih časih je kraljica Viktorija sama sebi oblikovala šopek iz svežih zelišč in cvetja. Ta praksa je bila povod sodobnih poročnih šopkov. Za vsako bolezen rožica raste pravi slovenski pregovor. Ne samo da so cvetice velikega pomena za zdravje so tudi zelo pomembne za simboliko pri poročnih šopkih.

Vsaka cvetica je nosilec sporočila, ki naj bi bil pomemben za zvezo in skupno pot. V nekaterih delih sveta so upoštevane le nekatere rože, kot so narcisa, marjetice, magnolije, orhideje, vrtnice, te naj bi prinašale srečo. Medtem ko so druge rože kot so sivka, mak in ognjič prepovedane, slednje naj bi prinašale nesrečo.

Nekaj nasvetov za izbiro pravega sporočila pri poročnih šopkih:

Rože, ki so zelo pomembne za žensko so predvsem nagli ti sporočajo vašemu bodočemu partnerju vašo predanost, žensko ljubezen in večnost. Poročni šopek, ki bi rad sporočil hvaležnost more vključevati kamilico. Za čisto in iskreno srce je bela lilija ključnega pomena. Za večno in nespremenljivo ljubezen mora poročni šopek vključevati vsaj eno hijacinto. Poročni šopek lahko vključuje tudi vrednote in moralna prepričanja po katerih strmimo. Kot je Iris, ki simbolizira modrost in magnolija ki ohranja dostojanstvo in ljubezen do narave. Četudi vam je morda gladiola ali narcisa najlepša cvetica je vaš šopek ne bi smel vključevati. Pomen teh dveh čudovitih rožic je trdnost značaja in egoizem proti čemu pa bi se morali vsi bojevati v zakonu…