Kje uspeva Sibirska goba ČAGA?

Sibirsko gobo Čaga lahko kupite tudi preko interneta, mnogi pa imajo tudi koga poznanega, ki jim sibirsko gobo pošlje kar po pošti. To zdravilno Befungin glivo lahko imenujemo tudi črno zlato saj pomaga pri mnogih boleznih in bolezenskih stanjih. Goba Čaga je podobna oglju in ko jo prerežemo lahko opazimo rumeno-zlato notranjost, ki je podobna glini, nikakor pa si mnogi izmed nas ne bi mislili, da je to gliva.

Če še nikoli niste živeli v severnem gozdu (ali preživeli nekaj časa v teh okoljih), pričakujemo, da boste rekli “ne”. Zelo malo ljudi ima ta blagoslov, da živi v tako čistem a hkrati nevarnem/nemilostnem okolju kot je sibirski gozd.

Kadar je sezona te prečudovite glive se te rade širijo od breze do breze. Pripraviti svoje zdravilo iz Čage je težko lahko pa ta podvig vzamete kot zeliščno dogodivščino. Seveda se mnogi bojijo ustvarjati z neznanimi gobami, saj smo bili velikokrat priče zastrupitvam in drugim reakcijam na nepoznane gobe. Iz vseh zdravilnih gob še posebej tistih, ki so polne s polisaharidi in triterpeni je mogoče narediti dvojni ekstrakt.

Zdravljenje s Sibirsko čago

Kot smo že omenili, so gobe Čage prebivalci borealnih gozdov torej severnih gozdov, ki gostijo večinoma drevesne vrste iglavcev, pa tudi mešanico topolov, vrb in brez. In prav breze so tiste, ki jih Čaga še posebej ljubi. Od majhnih vreznin do velikih, te gobe uspevajo in razpokajo skozi rane, mednožja in zareze v deblih brezovih dreves. Nekateri morda mislijo, da so ti nabrani deli glive reproduktivno plodišče, vendar dejansko ni tako: imenujejo se sklerocije, del dejanske micelijske mreže gob. Ta del je dobesedno dihajoči in živ del organizma gobe Čage.

Tradicionalna uporaba gob je dobro dokumentirana, pri čemer imajo še posebej pomembno vlogo v ljudskih zdravilih Rusije, Vzhodne Evrope, Sibirije, severne Kitajske, Japonske, Koreje in prvih narodov na severnih zemljepisnih širinah Severne Amerike.

Uporabljali so jo kot zdravilni tonik, kuhali so jo podobno kot čaj ali kavo in ga dajali za krepitev telesa proti šibkosti in boleznim, za premagovanje raka, preprečevanje zapravljanja in celo za spodbujanje dolgoživosti (izrazito boljše od drugih gob, ki jih uporabljajo nekateri ljudje ). Današnje študije potrjujejo, da je veliko teh uporab zelo natančnih tudi za današnje bolezni.

Sibirska goba Čaga ni učinkovita samo za pretekle bolezni pač pa tudi za današnje bolezni modernega človeka. Moderni človek ima slabi imunski sistem, slabi prebavni trak (zaradi obilice hrane, ki je polna pesticidov) in nasploh je nagnjen k številnim boleznim zaradi slabega zraka in vode. Zato je pitje čaja gobe Čage izredno priporočljivo, če ne obvezno. Če imate še kakšno vprašanje se obrnite na lokalne zdravilce s svetovnimi licencami in verjamemo, da vam bodo z veseljem pomagali.

Več info na: stirias.si