Ali oblika obraza vpliva na izbiro pričeske?

Ljudje in družba Zdravje in Lepota

Oblika obraza je lastna vsaki osebi. Niti dve osebi na svetu nimata popolnoma enake oblike obraza. Prav obraz je tisti, ki ga pri srečanju z drugimi osebami najhitreje opazimo in je skupaj z lasmi in specifičnim načinom premikanja eden izmed ključnih prepoznavnih znakov določene osebe.

Obisk frizerskega salonakratki-lasje

Večina ljudi se pred obiskom frizerskega salona ne obremenjuje z oblik svoje glave. Ta ni ključna za frizerja oziroma frizerko, saj si ob urejanju las le ta že vnaprej ogleda rast las in pričesko prilagodi obliki glave. Proces je popolnoma spontan in ga pridobi frizer z izobrazbo in nekajletnimi izkušnjami. Oblika obraza je morda večjega pomena, kadar gre za ustvarjanje pričeske s kratkimi lasmi. Pri teh je potrebno poznati glavne značilnosti določenih pričesk in izbrati pravo za določene obrazne značilnosti.

Kratki lasje in oblika obraza

Pričeske za kratke lase so pogosto tiste, ki zahtevajo nekaj več prilagajanja glede na obliko glave. Vse kratke pričeske namreč ne izgledajo dobro na vsaki osebi, medtem ko je za dolge pričeske redkeje potrebno paziti na anatomsko obliko glave. Vaš frizer bo načeloma tudi pri izdelavi kratke pričeske znal svetovati glede prave izbire, če želite, pa si lahko pred obiskom salona primerno pričesko izberete s pomočjo spleta ali drugih virov. Pozorni morate biti na dejstvo, da lahko pričeska, ki izgleda dobro na določeni osebi, pri vas izgleda popolnoma drugače. Kljub izbiri pričeske morate zato biti pripravljeni sprejeti mnenje vašega frizerja oziroma frizerke, da bo končni izdelek poudaril tiste poteze obraza, ki jih želite izpostaviti.

Opremite se z informacijami

Skupaj s sliko želene pričeske, vzemite s seboj tudi znanje. Čas, ki ga boste vložili v iskanje informacij, nikakor ne bo zapravljen. Vendarle gre za pričesko, ki jo boste nosili  kar nekaj časa. Spletne strani ponujajo številne nasvete glede tega, katera pričeska ustreza določeni obliki obraza. Obliko svojega obraza boste najlažje ugotovili tako, da umaknete lase iz čela in s strani, ter si od spredaj ogledate obraz. Najbolj zunanje linije obraza predstavljajo določeno obliko. Osnovne oblike so kvadratna, ovalna, pravokotna, diamanta, srčasta, okrogla in hruškasta oziroma trikotna. Vsaka izmed njih lahko pomembno vpliva na izgled določene pričeske. Medtem ko je za pravokotne oblike pomembno, da se izogibajo ravnih las ob straneh, je to pri okroglih ponekod zaželeno. Pričeske za kratke lase so še posebej občutljive na obliko obraza, zato je dobro pred ustvarjanjem razmisliti, kako boste dosegli videz, ki si ga želite.