Diete in športna prehrana

Dieta

Kadar gre za spreminjanje vnosa hrane, “gre za dieto”, lahko spremenite energetsko ravnovesje in povečate ali zmanjšate količino maščobe, shranjene v telesu. Nekatera živila so še posebej priporočljiva, ali celo spremenljiva, za skladnost z zahtevami posamezne prehranske diete.hujsanje

Športna prehrana

Te diete so pogosto priporočljive v povezavi z športno prehrano. Posebni programi hujšanja so lahko škodljivi za zdravje, medtem ko je lahko dieta koristna (in se zato lahko kuje kot zdrava prehrana). Izraza “športna prehrana” in “prehrana za uravnavanje telesne teže” sta pogosto povezana, saj spodbujata zdravo telesno težo.  Zdrava prehrana je način za preprečevanje zdravstvenih težav in omogočanje  vašem telesu  pravo ravnovesje vitaminov, mineralov in drugih hranil.  Motnje prehranjevanja so lahko tudi duševne motnje, ki ovirajo normalno porabo hrane. To je opredeljeno z nenormalnimi prehranjevalnimi navadami, ki lahko vključujejo bodisi nezadosten ali prekomeren vnos hrane.

Zdrava prehrana

dietaZdrava prehrana je lahko izboljšanje ali ohranjanje optimalnega zdravja. V razvitih državah, obilje omogoča neoviran vnos kalorij in morebiti neprimerno izbiro hrane. Pravilna prehrana zahteva zaužitje in absorpcijo vitaminov, mineralov in energije s hrano v obliki ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Prehranjevalne navade in izbire igrajo pomembno vlogo pri kakovosti življenja, zdravja in dolgega življenja. Te so lahko določene glede kulture in igrajo pomembno vlogo v religiji. Številne študije so se osredotočile na diete, katere zmanjšujejo kalorije preko nizko vsebnostnih ogljikovih hidratov (Atkins diet, Scarsdale dieto, Zone prehrana). V primerjavi z dieto z nizko vsebnostjo maščob (LEARN prehrano, Ornish prehrana). Glikemični indeks (GI) faktor je razvrstitev živil, ki temeljo na njihovem skupnem vpliu na raven sladkorja v krvi. Prehrana, ki temelji okoli te raziskave se imenuje prehrana Low GI. Nizek glikemični indeks živil, kot so leča, zagotavljajo počasnejši, bolj skladni vir glukoze v krvi, s čimer se spodbuja manj sproščanje insulina, kot  z visokim glikemičnim indeksom živil.

Štiri diete

V randomizirani nadzorovani študiji, ki ima v primerjavi štiri diete, ki variirajo v količini ogljikovih hidratov in glikemičnem indeksu, so našli zanimive rezultate.

–        Dieta 1 in 2 sta imeli visoko vsebnost ogljikovih hidratov (55% celotnega energijskega vnosa)
– Dieta 1 ima visok glikemični indeks
– Dieta 2 ima nizek glikemični indeks
– Dieta 3 in 4 je vsebovala veliko beljakovin (25% celotnega energijskega vnosa)
– Dieta 3 ima visok-glikemični indeks
– Dieta 4 ima nizkek glikemični indeks

Pri dieti 2 in 3 se je izgubljalo največ telesne teže in maščobe mase; Vendar so lipoproteini nizke gostote padli v prehrani 2 in se povišali v izboru 3. Tako so avtorji zaključili, da je visoka vsebnost ogljikovih hidratov in  prehrana z nizko glikemičnim indeksom najbolj ugodna kot dieta.

 Hujšanje

Prehranjevalne navade so običajno odločitve posameznika ali kulture in pri izbiri, katera hrana za jesti je na voljo. Prehrana beseda pogosto pomeni uporabo posebnega vnosa prehrane za zdravje ali  upravljanja s težo za primere hujšanja. Čeprav so ljudje vsejedi, ima vsaka kultura in vsaka oseba neko izbiro hrane ali nekaj tabujev o hrani. To je lahko zaradi osebnih okusov ali etičnih razlogov. Posamezne prehranske odločitve so lahko bolj ali manj zdrave. Zato je vsak sam odgovoren, da se informira o zdravem in pravilnem načinu prehranjevanja.